Doğanın Sağlığa Hediyesi 

Sağlığın önemli şifrelerinden biri sarı ve turuncuda

Destekleyeci yöntemlerden biri olan kanıta dayalı fitoterapi ile tedavileri gerçekleştiren, geleneksel ve tamamlayıcı tıp hekimi fitoterapist Dr.Serdar Özgüç, bitkilerde ve gıdalarda bulunan bazı bileşenlerin sağlığımıza olan etkisine ve önemine dikkat çekti.
Flavonoidler; sarı, turuncu renkli çiçeklere ve meyvelere renk veren ayrıca suda rahatlıkla çözünebilen bitkisel boyar maddeler grubudur. Geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Bunlar bitkiyi ultraviyole ışınlarından korur. Günümüzde bu gruptan 6500’den fazla madde tanımlanmıştır. Bu madde grubuna damar geçirgenliğini düzenlendiği için 1950’li yıllarda Vitamin P ismi verilmişti sonra bioflavonoid ismi daha kullanılır hale gelmiştir. C vitaminine yakın özellik taşımaktadır.

En yaygın olarak bulunan bioflavonoidlerden bir tanesi de “Quercetin” yani “Kuersetin” dir.

Quercetin, vücutta üretilen kimyasal bir bileşik olan ve açığa çıktığında alerjik reaksiyonlar oluşturan “histamin”in salınımını engelliyor. Bu madde, solunum yolları alerjileri başta olmak üzere çeşitli alerji durumlarında da etkili.

Güçlü bir antioksidan

Güçlü bir antioksidan olduğu için bağışıklık sistemini destekliyor.

Peki başka hangi rahatsızlıklara iyi geliyor bu doğal bileşen?

Dr. Serdar Özgüç bilgi veriyor: “Ayrıca diyabete bağlı katarakt oluşumunu ve nöropati gibi sinir sistemi hastalıklarını engellemede önemli bir rol oynuyor. Kan damarlarının iç yapısını koruyor, kan akımını rahatlatıyor. Tansiyonu dengeliyor. Damar yapısına zarar veren kötü huylu kolesterol plaklarının oluşumunu azaltıyor. Damar çeperine olan olumlu etkileri sayesinde varis, hemoroid gibi hastalıklarda destekleyici olarak kullanılıyor. Kronik yorgunluk sendromu bulgularında iyileşme, prostat bezi iltihaplanmalarında belirgin bir rahatlamaya neden olabiliyor. Bazı kanser türlerinin oluşmasının önlenmesinde ve kanserin yayılmasını engellemede önemli katkı sağlıyor”.
Faydaları sadece bunlar ile sınırlı değil. Çok yönlü etkileri olan bu madde, aynı zamanda yangı giderici özelliği ve bazı zihinsel bozukluklar ile otoimmun hastalıklar gibi çoğu hastalığın nedeni olan “enflamasyon”un giderilmesini de sağlıyor.

Hangi besinlerde bulunuyor?

“Her mevsim yenecek meyve ve sebzelerin içerisinde yeterince var. Örneğin; Lahana, brokoli, kapari, soğan, sarımsak, domates suyu, çilek, yabanmersini, böğürtlen, ahududu, kıriğdesi, ayva, turunçgiller, elma, siyah üzüm, hurma, kakao ve dut türlerinde bulunur” açıklamasını yapan Fitoterapist Dr. Özgüç devam ediyor: “Ouercetin ayrıca, kazotu, saplı meşe kabuğu, kara mürver çiçeği, sarı kantaron çiçeği, tıbbi papatya çiçekleri, ıhlamur çiçekleri, karahindibaotu, meyan kökü, alıç gibi tıbbı bitkilerin etkili kısımlarının içinde de yer alıyor.”

Kullanırken hassas olun

Fitoterapist Dr. Özgüç, kullanıma dair bilgileri de paylaşıyor: “Normalde dengeli,sağlıklı ve çeşit açısından zengin bir beslenme, vücudun quercetin ihtiyacını karşılar. Ancak bahsettiğim hastalık durumlarında dışarıdan desteklenmesi gerektiğinde gıda takviyesi olarak yanında C vitamini ile birlikte alınabilir. 2018 yılında yayınlanan oldukça kapsamlı olarak hazırlanmış bir bilimsel derlemede quercetinin saf olarak kullanımının güvenirliliği de belirtilmiştir. Bu arada bağırsak florasının bozulduğu durumlarda alınan gıdaların emilimi de bozulacağı için probiyotiklerle birlikte alınması önemlidir. Gıda takviyesi olarak doktor kontrolünde 1-3 ay süre ile kullanılabilir.”

Bununla beraber Dr. Özgüç çok önemli olan şu konuya da değiniyor. “Quercetin, kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmamalı, dializ hastalarına verilmemelidir. 10 yaş altındaki çocuklarda, hamileler ve emziren annelerde kullanımına dair yeterli bir veri bulunmadığı için önerilmemektedir.”

Related Posts